vrienden magazine kenniscentrum apitherapie
Special: COVID-19
5
wetenschap        inspiratie praktijkervaring
BEE HEALTHY
Editie 1: December 2020


  Van de redactie
Wij hebben een moeilijk jaar achter de rug. De reserves zijn opgegeten. We hebben nieuwe inkomstenbronnen aangeboord en hopen dat deze zich ontwikkelen. Wij willen je bedanken voor de steun die je ons het afgelopen jaar hebt gegeven.  Gezond 2021 Wij wensen je een stressarme decem-bermaand toe en een gezond 2021. 
sfeerimpressie editie 2020
MededelingenHelaas zijn wij genoodzaakt het apitherapie sympsium van 2021, dat gepland stond in het laatste weekend van maart, tot nader orde uit te stellen. Hopelijk tot snel!
AankondigingenWij orgaiseren in de eerste helft van 2021 de volgende evenemen-ten: basisopleiding (online), ho-ningmassage en apicosmetica & apiwellness. Kijk meer informatie op onze website: http://bee-healthy-apitherapie.nl Tevens zullen we in 2021 de vervolgopleiding opnieuw vorm geven,. Schrijf je je in?


Mededelingen en aankondingen
 Bijenproducten in de wetenschap: COVID-19 
6 Inspiratie: Gembershots voor het immuusysteem!
CadeauTIPSvoor feestmaand december
Bijenkastlucht bij herstel COVID-19
14
16
10 Winterse sferen met kruidige koekjes en glühwein
12 Fascinerende stof HMF


WETENSCHAP
Uit het Onderzoek: mogelijkheden bijenproducten bij covid-19
Goed nieuws! COVID-19 heeft vanuit de wetenschap voor een hernieuwde inte-resse gezorgd in bijenpro-ducten en dan met name in propolis. Enig onderzoek wordt ook gedaan naar het gebruik van bijengif en koninginnengelei. . Naast onderzoekspublicaties waar bijenproducten direct of indirect met COVID-19 genoemd worden, zijn er natuurlijk ook eerdere onder-zoeken naar bijenproducten die bepaalde werkingsme-chanismen aantonen die belangrijk zijn binnen de voorkoming en behandeling van COVID-19. Zo weten we uit eerder onderzoek dat bijenproducten het immuun-systeem versterken, infecties kunnen voorkomen, ontste-kingsreacties remmen, oxi-datieve stress tegen gaan en de energie van lichaam en geest ondersteunen. 
Facit: Hoopgevend Bijenproducten hebben een brede werking:: 


Belangrijkste bevindingen: -  Propolis werkt antiviraal en gaat bovendien door COVID-19 veroorzaakte ontstekingen in de longen, longfibrose en verzwakking van het immuunsysteem tegen. Verder beschermt het tegen co-infecties en kan een rol spelen in de behandeling van aandoeningen die onder de risicogroepen vallen. - Propolis reguleert de werking van het immuunsysteem en gaat zo hypercytokinemie tegen.  Hypercytokinemie is een veel voorkomende doodsoorzaak in ernstige COVID-19 gevallen. Er wordt in een korte tijd zo veel cytokine uitgescheiden waardoor orgaanfalen optreedt. - Het gebruik van koninginnengelei kan beschermen tegen een infectie met COVID-19, doordat het aan de betreffende virusreceptoren van onze cellen kan binden. - Een Chinees onderzoek onder imkers en patiënten behandeld met bijengif laat een beschermend effect van bijengif tegen COVID-19 infecties zien. Een Duits onderzoek onder imkers kon dezelfde relatie helaas niet terugvinden. - Melitine en apamine uit bijengif lijken virusinfecties met COVID-19 te kunnen blokkeren en te zorgen voor sneller herstel.
Bronvermelding: Alebiosu, E. O., Oluwaseyi, I. G. (in press). Effect of Melittin and Apamin Co-therapy on the inhibition of coronavirus cell mediated Entry. Berretta, A. A., Silveira, M. A. D., Capcha, J. M. C., De Jong, D. (2020). Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease. Güler, H. I., Tatar, G., Yildiz, O., Belduz, A. O., Kolayli, S. (2020). An investigation of ethanolic propolis extracts: Their potential inhibitor properties against ACE-II receptors for COVID-19 treatment by Molecular Docking Study. Habashy, N. H., Abu-Serie, M. M. (2020). The potential antiviral effect of major royal jelly protein2 and its isoform X1 against severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2. Maruta, H., & He, H. (2020). PAK1-blockers: Potential Therapeutics against COVID-19.  Paulino, N. (2020). Uso del propoleo para la recurperación de patientes despues de COVID-19, Yang, W., Hu, F. L., Xu, X. F. (2020). Bee venom and SARS-CoV-2


INSPIRATIE
Ziekten ver bij je vandaan houden? Gembershots
Versterk je immuunsysteem en bescherm jezelf zo tegen ziekteverwekkers. Neem  iedere ochtend 1 eetlepel van het recept als shot.
Zelf aan de slag om immuunsysteem te versterken!Nog altijd zijn Neder-land en België in de ban van COVID-19. Uiteenlopende menin-gen doen de ronde over herkomst, test-methoden en maat-regelen. Feit is dat niemand ernstig ziek wil worden.  De win-ter is sowieso de tijd dat griepvirussen en verkoudheden op de loer liggen. Daarom is het moment aange-broken om met na-tuurproducten je im-muunsysteem in top-conditie te brengen. En laten bijenproduc-ten hierin nu eens een grote bijdrage kunnen leveren. In iedere editie van ons maga-zine vind je recepten. Deze keer een recept voor een gembershot.
Gezondheid hebben we voor een groot deel in eigen hand. Zorg goed voor jezelf!
1 Snijd 300 gram gemberwortel in dunne schijven    2 Rasp de schil van 6 citroenen 3 Doe gember en citroenschil samen met 800 milliliter water in een pan


Lorem ipsumDolor sit amet montes
Amet, conser adip elit. Aenean com ligula eget dolor. 
4 Laat het geheel met de deksel op de pan 20 minuten doorkoken 5 Pers ondertussen de citroenen uit en meng het sap met 200 milliliter honing 6 Na het koken 6 theelepels kurkuma toevoegen aan het gemberextract 7 Gemberextract zeven 8. Na het afkoelen gemberextract en honingmengsel mengenHet mengsel is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast!  
Lorem ipsum dolor sit amet, conse adipiscing elit.Aenean commod ligula eget dolor. Aenean sit massa. Cum sociis nato penati et magnis dis parturie monte, nas ridicu mus. Donec quam felis, ultricies nec.
Opdat het immuun-systeem zijn werking kan doen is gezonde en passende voeding en levensstijl onontbeer-lijk. Let daarbij extra op voldoende zink, vitamine C en vitamine D. Supplementeer indien nodig. 


PRAKTIJK
interview met mesut bayrakdar:bijenkastlucht tijdens herstel COVID-19
Mesut, apitherapie is relatief onbekend in Nederland. Hoe ben je hiermee in aanraking gekomen?  Toen ik klein was, wilde ik arts worden. Dat lukte niet maar ik bleef nieuwsgierig in de natuurgeneeskunde. Zo las ik veel over kruiden. Jaren later nam ik de bijen over van mijn broer. Maar ik wilde niet gewoon bijen houden, ik wilde iets unieks ermee gaan doen. Na enkele jaren vond ik de opleiding bij Bee Healthy en heb ik mij ontwikkeld tot apitherapeut.    Wij hebben begrepen dat je ook cliënten begeleid bij herstel van COVID-19. Hoe zijn de cliënten bij jou gekomen? Dit zijn cliënten die naar mij toe kwamen via via. Dit vond plaats in april, mei. Allemaal hadden ze COVID-19 en bleek het herstel lang te duren.  Ik heb, na een grondige anamnese, gekozen om op 3 manieren te werken.  Hoe ziet een behandelmethode eruit? Ik begin meteen met de inzet van propolistinctuur. Het bloedverdunnend effect is belangrijk want COVID verdikt het bloed. Daarnaast hebben mensen een vitaminetekort. En daarom maak ik honingmixen met kruiden. Ten derde gaan de cliënten aan de slag met bijenvolklucht.   Ook heb ik de cliënten ruwe propolis gegeven om thuis te branden. Zodat ze de geur kunnen inhaleren. Ik heb de cliënten ook ademhalingsoefeningen gegeven om longvolume te verbeteren.  Het werd voor alle drie een traject van 2 keer per week bijenkastlucht. 1e keer 5 minuten om te diagnose. Daarna 10 of 15 minuten per keer met een opbouw naar een uur. Per persoon een ander programma omdat elke persoon anders reageerde. Het traject in ons apicenter duurde ongeveer 2 maanden.Hoe zijn de resultaten van de behandelde cliënten? Allemaal zijn ze vooruitgegaan met hun gezondheid. De eerste patiënt heeft een betere gezondheid nu dan voordat hij ziek werd door COVID-19. De tweede patiënt is een muzikant. Hij bleef moeite houden met de adem. Na de 5de behandeling kon hij weer zingen. Hij is gelukkig dat hij zich weer goed voelt. De derde patiënt behandelde ik niet alleen voor COVID maar ook voor paniekaanvallen, concentratieproblemen en slaapproblemen. Ze kijkt heel positief terug en voelt zich veel beter nu. 


Is dit een protocol dat je bij iedereen kunt inzetten?Nee, het is maatwerk. Bij alle drie de cliënten koos ik voor een andere opbouw van de bijenvolklucht en andere aanvullende middelen.   Werk je met verschillende bijenvolken? Waarom heb je daar voor gekozen?Enkele jaren geleden wilde ik uitproberen of er verschil is in volken in opbrengst van producten, zachtaardigheid, vitaliteit en zwermgedrag. Ik ging werken met Carnica, Buckfast, Ligustica en Anatolia bijen. Het blijft nu dat de Ligustica het beste werkt voor bijenvolklucht. Daarnaast is het Ligustica volk zwermtraag.  Naast  je werk als apitherapeut, heb je een eigen imkerij. Haal je al jouw producten uit eigen imkerij?Ik heb met mijn broer samen bijen standen op verschillende plekken in de omgeving van Rotterdam. Wij gebruiken ons eigen producten in ons apicenter. Alleen Apilarnil en Koninginnegelei kopen wij in omdat ik dit niet kan produceren. Alle andere producten komen uit ons eigen imkerij.   Wat is jouw droom? Ik zou graag met huisartsen willen samenwerken als ik mijn medische basiskennis heb behaald. En dan een praktijk beginnen in samenwerking met huisartsen. Ik volg verschillende opleidingen om mezelf te ontwikkelen. Daarnaast werk ik als vrijwilliger bij de kinderboerderij naast ons apicenter. Als ik mogelijkheid krijg zou ik graag een groter apicenter willen oprichten.    Mesut bedankt voor je tijd en antwoorden. Dankjewel dat je jouw ervaringen met ons wilt delen.Wil jij meer weten over Mesut? Of heb je vragen aan hem? Kijk dan op www.abeehealthy.com
Bijenkastlucht bij COVID-19:'Zij voelt zich veel beter nu' 


INSPIRATIE
lekker & voedend
lekker & voedend
Proef de winter en geniet met inspireren-de recepten
WINTERSE KOEKJESIngrediënten:125 gr. boekweitmeel 100 gr. havervlokken 25 gr. gemalen amandelen 10 gr. kruidkoekkruiden 1 tl wijnsteenbakpoeder 75 gr. rijstolie 100 gr. rietsuiker 65 gr. honing 25 gr. gekonfijte sinaasappelschil  snufje zoutWerkwijze:Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Maak de wijnsteenbakpoeder aan met een klein beetje water. Meng vervolgens alle ingrediënten in een kom door elkaar. Zorg dat de ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn en kneed het geheel tot een stevig deeg. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter en steek er met vormpjes koekjes uit. Of maak er kleine balletjes van die je met een glas uitdrukt tot rondjes met een dikte van 5 millimeter. Leg de koekjes op een bakblik met bakpapier. Bak ze 10 miuten in de oven.
Liever geen alcohol? Vervang de wijn door water en druivensap!
Glühwein Ingrediënten:500 ml rode wijn 250 ml vlierbessensap 1 kaneelstokje 1/2 steranijs 1 kruidnagel 3 kardamompeuen 2 el honingWerkwijze:.Alles, behalve honing, met de deksel op de pan verhitten en 15 minuten zachtjes laten trekken. Afzeven en de glühwein op smaak brengen met honing


Glühwein en kruidige koekjeskom in winterse sferen...


VOORTSCHRIJDEND INZICHT


Ouderdom en het verwarmen van honing zorgen er voor dat het gehalte aan hydroxymethylfurfural (vaak afgekort tot HMF) toeneemt. Hoe ouder de honing en hoe hoger en langer  verwarmd, hoe hoger het gehalte aan deze stof. Hydroxy-methylfurfural is een afbraakproduct van suikerverbindingen dat in grotere hoe-veelheden voor een bruiningsreactie zorgt. Deze reactie wordt ook wel maillard reactie genoemd en is bijvoorbeeld zicht-baar bij het bakken met honing. Hydroxymethylfurfural is in hogere con-centratie schadelijk voor bijen. Bij onder-zoek op mensen is echter gebleken dat de stof anti-oxidante en ontstekings-remmende eigenschappen heeft. Dit is een interessant gegeven!Helaas gaat het enzym glucose-oxidase, dat voor een groot deel van het anti-bacteriele effect van honing verant-woordelijk is, bij ouderdom of verwar-ming natuurlijk wel verloren. Begrijp het daarom niet verkeerd; wij kunnen als mens honing niet verbeteren. Iedere bewerking die wij er mee doen, gaat gepaard met verlies en omzetting van stoffen. Maar wellicht kan deze fascine-rende stof hydroxymethylfurfural wel ver-klaren waarom recepten, waarbij honing werd verwarmd in verband met de houdbaarheid, in het dagelijks leven gewoon werkzaam zijn. Het is overigens wel fout te zeggen dat honing na verwarming nog enkel suikers bevat. Honing heeft vele hitte-resistente inhoudsstoffen! 
natuurproduct:wij kunnen honing niet verbeteren!
Verwarmen van honing:fascinerende stof HMF


CURSUSSEN & EVENEMENTEN
De e-cursus apitherapie voor dieren richt zich op het inzetten van bijenproducten bij huisdieren. De cursus is geschikt voor zowel geïn-teresseerden in natuurlijke dieren-verzorging als professionals in de gezondheidsbranch voor dieren.
NIEUW IN ONS ASSORTIMENT
Tijdens de dagopleiding Russische honingmassage zul je, je de verschil-lende massagetechnieken van de Rus-sische honingmassage eigen maken. Deze opleiding is ideaal voor de (massage)therapeut die een nieuwe techniek wil leren, waarbij honing op een unieke wijze wordt ingezet en bind-weefsel, fascien en meridianen positief beïnvloedt.
De apicosmetica en Apiwellness opleiding is bedoeld voor profes-sionals werkzaam in de beauty en wellness branche. Tijdens de op-leiding zullen we de mogelijkheden van bijenproducten uitgebreid be-spreken en verschillende efficiënte behandelingen voor huidverzorging, huidondersteuning en ontspanning - waarin bijenproducten uiteraard de hoofdrol spelen -  aanleren.  


24-25 december 2020:  14. International Conference on Apitherapy and Bee Venom Therapy, Wenen, Oostenrijk 28-29 december 2020:XIX. International Healthcare Conference, Parijs, Frankrijk 13-14 februari 2021: XX. International Healthcare Conference. Londen, Groot-Brittanië 30 april 2021: 3rd Propolis in Human and Bee Health Conference, Istanbul, Turkije 20-25 september 2021: 47th. Apimondia International Apicultural Congress, Ufa, Rusland2 Aenean com ligula donec enim justo donec enim. 3 Nullam dictum felis e
INTERNATIONALE EVENEMENTEN
Check vooraf de meest recente informatie!
Vanwege de situatie rond COVID-19 worden mo-menteel evenementen af-gelast, verplaatst of on-line aangeboden. Check altijd vooraf de informatie bij de desbetreffende or-ganisatie. 


CADEAUTIPS
je gezondheidverdient hoogwaardige bijenproducten
1 Propoliszalf  2 Krachtmix Bijenkracht3 Koninginnegelei ampullen Bijengifcreme 5 Hoestdrank Propolix 
Top 5 van onze producten:
In de apitherapie webshop vind je een breed assortiment aan apitherapeutische producten ter ondersteuning van de gezondheid van mens en dier.  Daar de producten bedoeld zijn als supplement hebben wij kwaliteit en reinheid hoog in het vaandel staan.


Sluit je lidmaatschap af en ontvang:
Word lid voor slechts50 euro per jaar! 
- 3 keer p.j. dit magazine - toegang tot databases - korting op activiteiten - gratis verzending - contactbemiddeling - intervisiegroep
Lorem ipsum
dolor sit amet montes
hhshhs
www.apitherapie-webshop.nl/product/vrienden-van/
IMPRESSUM& Credits
KENNISCENTRUM APITHERAPIE BEE HEALTHYis een in 2013 opgericht Nederlands instituut, dat zich richt op promotie van het ondersteunen van de gezond-heid en een gezonde levensstijl door middel van de apitherapie. De api-therapie maakt gebruik van bijen en bijenproductenBEE HEALTHYis  de naam van het online magazine speciaal uitgebracht voor vrienden van ons kenniscentrum. Ben jij ook fan van de apitherapie? En wil je je verder laten inspireren? Meld je dan aan als vriend via: http://www.apitherapie-webshop.nl De kosten voor het lidmaatschap bedragen 50 euro per jaar.REDACTIEKim Vaessen-Joosten Ruby van den Heuvel administratie@bee-healthy-apitherapie.nlVORMGEVINGRuby van den Heuvel i.s.m. Mag Glance
CREDITS EDITIE DECEMBER 2020Teksten: Kim Vaessen-Joosten en Ruby van den Heuvel Interview: Mesut Bayrakdar Foto's: Janine Roos PixabayOPROEP EDITIE APRIL 2021 Heb je een interessant on-derwerp? Wil je een artikel schrijven? Of wil je adver-teren in het magazine?  Alle hulp is welkom! Neem contact op met de redactie via administratie@bee-healthy-apitherapie.nl 


HONINGBIJEN OP WINTERTROS
De wintertros is wanneer bijen een bal vormen om zichzelf en het broed warm te houden. Dit gebeurt bij temperaturen onder de 8°C. Hoe kouder, hoe dichter de bijen bij elkaar zitten. .
support@magglance.com
https://www.magglance.com