10 jaar - jubileummagazine
10 JAAR
2010 - 2020


INHOUD
SLIJTERIJ PINOTAGE WIJ ZIJN WIJ STAAN VOOR UITSTEKENDE KEUZE SAMENWERKEN SERVICE PINOTAGE, AFRIKA'S TROTS ACTIVITEITEN WIJN & SPIJSHET WIJNETIKET ANNEROEL KRUIDENBITTERBIER & SPIJS
Dit magazine is een jubileumuitgave, samengesteld ter ere van het tienjarig bestaan van Slijterij Pinotage in 2020.
| | | | | | | | | | | |


SLIJTERIJ PINOTAGE
Te midden van de economische crisis waarin Nederland zich tussen 2007 en 2010 bevond werkten wij, Allard en Jacqueline, aan de verwezenlijking van onze gezamenlijke droom, het overnemen van een bestaande slijterij in het winkelcentrum van Annen. Alle gedane inspanningen werden beloond en in mei 2010 openden wij, onder de Mitra formule, de deuren van onze eigen winkel; Slijterij Pinotage. Met een vliegende start, het enorme vertrouwen dat wij vanaf dag één hebben mogen genieten van onze klanten, leveranciers en de partners waarmee we samenwerken, is de tijd voorbij gevlógen. Dit jaar beleeft Slijterij Pinotage haar 10-jarig jubileum en dat vieren we samen met jullie. We blikken terug, maar zien vooral uit naar wat nog komt. Veel leesplezier! Allard Hingstman & Jacqueline Hingstman-Boerhof
WIJ ZIJN
Allard Hingstman                               slijter en liquorist
Jacqueline Hingstman-Boerhof         slijter
Na de Hotelschool in Groningen te hebben afgerond, werkte Allard in het Carlton Beach Hotel in Scheveningen. Jacqueline werkte op dat moment als apothekersassistente en toen Allard besloot terug te keren naar het Noorden om er zijn carrière te vervolgen als slijter, stond Jacqueline volledig achter zijn keuze.  Het was een belangrijke eerste stap in de richting van een gezamenlijke wens; het openen van een eigen slijterij. Vanaf de opening van Slijterij Pinotage in 2010 stond Allard, op zaterdagen ondersteund door Jacqueline, alleen in de winkel. Pas toen Jacqueline in 2015 ook fulltime slijter werd kwam daarin verandering. Zowel Allard als Jacqueline bezitten het slijtersvakdiploma en daarnaast is Allard liquorist, specialist van binnen- en buitenlands gedistilleerd en likeuren. Allard is enthousiast, creatief en ondernemend. Jacqueline is gedreven, realistisch en zakelijk. Een combinatie van deze eigenschappen blijkt, net als in een cocktail met de juiste combinatie van ingrediënten, een voortreffelijke mix en samen zijn zij de drijvende kracht achter Slijterij Pinotage.


WIJ STAAN VOOR
Kwaliteit, kennis en deskundigheid. Allard en Jacqueline investeren continue in het bijhouden en uitbreiden van kennis door zelf te proeven en door te experimenteren met mooie bier-  en wijn spijs combinaties. Het bezoeken van wijnhuizen, brouwerijen en distilleerderijen in binnen en buitenland is, net als het deelnemen aan beurzen en proeverijen van leveranciers, belangrijk onderdeel van een indrukwekkende reis in de wereld van smaakbeleving. Deze kennis delen zij graag met hun klanten en dat vertaalt zich naar keuze uit mooie collecties wijnen, bieren, likeuren en whisky's, die met de grootste zorg zijn geselecteerd. Klanten en relaties kunnen voorzien van een goed advies of een uitstekende suggestie bij een specifieke gelegenheid of gerecht is een vanzelfsprekendheid voor de gepassioneerde ondernemers. Slijterij Pinotage staat bekend als vooruitstrevend, met een breed scala aan producten en diensten.  Het aanbod is gevarieerd en  gebaseerd op bewuste keuzes. Dat kwaliteit niet altijd van ver hoeft komen, weten Allard en Jacqueline maar al te goed. Waar mogelijk wordt samengewerkt met lokale ondernemers en leveranciers waar, net als bij Slijterij Pinotage zelf, het leveren van topkwaliteit centraal staat.  Een persoonlijke benadering en vertrouwen staan aan de basis voor de relatie die Slijterij Pinotage onderhoudt met zowel haar klanten als met haar vertegenwoordigers en leveranciers. Het is de voorwaarde om optimaal te kunnen inspelen op vragen uit de winkel en ontwikkelingen vanuit de branche.
Slijterij Pinotage onderscheidt zich in mooie collecties (speciaal)bieren, wijnen, likeuren en whisky's, in combinatie met uitstekende service en deskundig advies. Een persoonlijke benadering met veel aandacht en tijd voor de klant.
UITSTEKENDE KEUZE
SAMENWERKEN
Vossenberg is een lokale distilleerderij uit Kiel-Windeweer die zich in eerste instantie richt op whisky, jenever en gin. Vossenberg Distillery is begin 2018 gestart met het maken van een new make spirit voor een whisky. Aangezien een whisky minimaal drie jaar en één dag 'op vat' moet liggen, wordt de eerste Vossenberg whisky pas in 2021 verwacht. De Vossenberg Gin is daarentegen al volop  in de verkoop en daarvan is batch acht inmiddels in de maak. In aanloop naar het 10-jarig jubileum werd Slijterij Pinotage als allereerste in de gelegenheid gesteld een vat jenever te kopen bij Distilleerderij Vossenberg. Een vat, met daarin een jenever die Allard en Jacqueline samen met Vossenberg eigenaar Wilco hebben samengesteld en die gedurende maximaal drie jaar op een port vat gelagerd wordt. Omdat de jenever tijdens het proces van lageren continue van smaak verandert halen wij, samen met een 20-tal klanten die daarvoor een zogenaamd jenever-abonnement afsloten, tijdens die periode vijf maal een batch uit het vat. Over beleving gesproken!
Wijngoed Havelte is één van de ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland . Nieuw ontwikkelde druivenrassen die een hoge tolerantie hebben tegen schimmelziektes (echte en valse meeldauw) en goed bestand zijn tegen vorst hebben het verbouwen van wijndruiven in Nederland, sinds nog maar een aantal jaren, mogelijk gemaakt.  De rassen die op Wijngoed Havelte zijn aangeplant zijn Regent, Solaris, Johanitter, Grauburgunder (Pinot-Gris), Souvignier-gris en Cabernet Cantor. Wijngoed Havelte produceert gemiddeld zo’n 1500 tot 2000 flessen wijn per jaar; rood, rosé, wit en de Havelter Bruut (een bubbel gemaakt volgens de methode traditionel). Het kunnen aanbieden van deze mooie Nederlandse kwaliteitswijnen betekent veel voor Slijterij Pinotage.
SLIJTERIJ PINOTAGE HEEFT DE PRIMEUR!


Boomsma Distilleerderij werd in 1883 opgericht in Leeuwarden en is vooral bekend van de “Oud Friesche” Beerenburger. Inmiddels leunt de distilleerderij op drie verschillende pijlers in het drankensegment: allereerst de loot met de bekende jenevers, be(e)renburg en andere traditionele dranken. Maar ook in het segment buitenlands gedistilleerd zijn zij succesvol met bekende labels als Glen Talloch Whisky, Esbjærg Vodka en Old Captain Rum. Verder is Boomsma sinds het begin van de jaren zeventig ook actief als importeur van circa 300 kwaliteitswijnen. In tegenstelling tot de meeste andere distilleerderijen is Boomsma nog steeds een zelfstandig familiebedrijf. Saskia en Chantoine Boomsma, de vijfde generatie binnen het bedrijf, hebben grootse plannen met de distilleerderij. Er wordt veel tijd geïnvesteerd in het experimenteren met de nieuwe distilleerketels. Momenteel wordt de installatie verder getest en afgestemd op de eeuwenoude recepturen van het familiebedrijf om optimaal te kunnen produceren. Slijterij Pinotage is trots op de samenwerking met het bedrijf Boomsma. Buiten het bijzonder volledige assortiment dat Boomsma biedt, worden ook de producten uit hun eigen distilleerderij zoals de Dry Gin, de mooie serie vatgerijpte genevers en de onlangs geïntroduceerde heerlijke, frisse nieuwe limoenlikeur verkocht. 
Brouwerij Maallust is gevestigd in een oude graanmaalderij in het voormalig gevangenisdorp Veenhuizen. Hier worden sinds 2011 op ambachtelijke en authentieke wijze de verschillende bieren gebrouwen. Het hart van de brouwerij wordt gevormd door imposante koperen ketels. De eigenzinnige bieren met namen als Weldoener, Zware Jongen, Vagebond en Kolonist werden lang terug, toen Maallust zelf nog in de kinderschoenen stond en aan bezorgen niet deed, opgehaald uit Veenhuizen. Een rit die met veel plezier werd gedaan, want het als één van de eersten mogen verkopen van dit Drentse bier was een bijzonderheid.


Het vertrouwen dat Slijterij Pinotage vanaf dag één heeft mogen ontvangen van de inwoners van Annen en omliggende plaatsen is overweldigend.


SERVICE
Proeven is beleven Benieuwd naar een bepaalde smaak of kennismaken met een nieuw product? Kom proeven! Zowel in de winkel als tijdens één van de proeverijen bestaat de mogelijkheid daartoe. Slijterij Pinotage organiseert wijn-, bier-, en whiskyproeverijen, bij voorkeur in samenwerking met lokale ondernemers. De wijnwandelingen zijn inmiddels een begrip, net als de zomerse wijn-boottochten op het nabijgelegen Zuidlaardermeer.Lokale initiatieven Slijterij Pinotage draagt nieuwe initiatieven een warm hart toe en is actief in de organisatie van lokale evenementen zoals Culinair Gieten, foodfestivals voor bedrijven, tastings, bus- en vliegreizen naar beurzen en bijzondere proeflokalen.Verrassende samenwerkingen Van asperge-, wild-, tot whiskydiner, lokale horeca en Slijterij Pinotage vinden elkaar telkens weer  in verrassende samenwerkingen. Zorgvuldig uitgebalanceerde menu's waarbij elke gang wordt begeleid door een voortreffelijk glas staan garant voor mooie avonden en een fantastisch samenspel van smaken. Feestje Grote bestelling, feestje of even geen tijd de winkel te bezoeken? Slijterij Pinotage bezorgt de boodschappen, statafels of glaswerk  bij u thuis.Online In 2016 lanceerde Slijterij Pinotage naast de slijterij, ook een webwinkel. Kwaliteitsproducten, eenvoudig en simpel vanuit huis te bestellen. 
Het assortiment whisky, cognac maar ook rum dat Slijterij Pinotage aanbiedt is uitgebreid. De ruimte  en de passie  bestaan om, naast het gewone assortiment, te specialiseren in deze mooie dranken.  Veel van deze specialiteiten worden op ambachtelijke wijze gemaakt binnen familiebedrijven die gaan voor kwaliteit.
De Pinotage druif is een druivensoort die in 1925 door Professor Abraham Izak Perold werd ontwikkeld op de Universiteit van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Hij zocht naar een druivensoort die én de mooie smaken van rode Bourgogne zou weergeven, én de Afrikaanse hitte kon weerstaan. Door een Pinot Noir en Cinsault (in die tijd ook wel Hermitage genoemd) te kruisen ontstond de Pinotage druif die, gezien de plaats van ontstaan, ook wel de trots van Zuid-Afrika wordt genoemd. De druivensoort is niet eenvoudig om mee te werken en het komen tot een hoge kwaliteitswijn vraagt veel aandacht. De beste resultaten worden behaald door een zorgvuldige combinatie van groei aan oude wijnstokken en een opvoeding in eiken houten vaten. Geen andere wijn geurt als een Pinotage waarin kruidige accenten van zwarte peper, munt en eucalyptus maar ook fruitige toetsen van moerbei, bramen en pruimen naar boven komen. Pinotage wijnen zijn vol, stevig en aards. De pinotagedruif vind je in onze wijnen van de wijnhuizen Spier en Aaldering. De unieke kenmerken van de druif, de liefde voor de wijnstreek die Allard en Jacqueline tijdens een reis naar Zuid-Afrika in 2008 ontwikkelden en de eigenzinnige smaak van de Pinotage wijnen staan symbool voor de slijterij. Niet zo vreemd dus dat de slijterij, Allard en Jacquelines trots, naar deze bijzondere wijndruif werd vernoemd.
PINOTAGE, DE TROTS VAN AFRIKA


ACTIVITEITEN


We vervolgen met een indrukwekkende serie tastings en  Masterclasses die Slijterij Pinotage samen met wijnmakers of hun exportmanagers heeft mogen verzorgen. Zo waren er de exclusieve tastings van het bekende porthuis Krohn waarbij zelfs een port uit 1896 (!) werd geproefd en die van de beroemde whiskydistilleerderij Arran. Ook de masterclasses van het Italiaanse wijnhuis Varvaglione en het Franse wijnhuis Lafage  waren een bijzonderheid en een unieke ervaring bovendien. Sinds een aantal jaren bestaan zelfs wijn- en whiskyreizen. Meerdaagse buitenland trips waarbij Slijterij Pinotage haar klanten meeneemt naar de oorsprong, de bron van haar producten, wanneer een bezoek wordt gebracht aan authentieke wijn- en whiskyhuizen. Iedere eerste vrijdagavond van de maand vindt in de winkel de wijn- en speciaalbierbar plaats. Een kleine proeverij, aanmelden is niet nodig, waarbij een aantal themawijnen en -bieren met bijpassende hapjes kunnen worden geprobeerd. 
Proeven en beleven, dé manier om smaken te leren kennen. Slijterij Pinotage organiseert met regelmaat wijn-, bier- en whiskyproeverijen maar ook bier- en wijnwandelingen voor klanten en geïnteresseerden.  Waar mogelijk worden de diverse activiteiten samen met lokale (horeca)ondernemers georganiseerd. Zomerse wijnproeverijen op de Berend Botje op het nabijgelegen Zuidlaardermeer maar ook de wijnwandeling langs de Roelof Schuiling route, bekend om de fraaie uitzichten op het Drentse Brinkdorp, die werd uitgezet met de hulp van de Historische Vereniging Annen zijn hiervan voorbeelden.  Populair zijn ook de bier- en wijnproeverijen in combinatie met De Gangmaker, die de hapjes en gerechten altijd pèrfect weet af te stemmen op de versnaperingen van de slijterij. Een feest voor de smaakpapillen!


WIJN & SPIJS


Zalm met venkel, sinaasappel en verse kruiden met Maison Robert Vic Chardonnay, Ac Limoux blanc of Prestige Chardonnay. Ingrediënten (4 personen): 1 groot stuk (+/- 350 g) zalmfilet · 1 venkelknol · 1 sinaasappel · 1 el fijngesneden verse peterselie · 1 el fijngesneden verse basilicum · 1 el fijn gesneden verse dille · 1 el fijngesneden verse bieslook · 1 el fijngesneden tijm · 1 el olijfolie Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verwijder de onderkant en stengels van de venkelknollen, halveer de knollen en snijd in plakken van een halve cm. Snijd de sinaasappel ook in plakken van een halve cm. Verdeel de stukken venkel over de lengte van de ovenschaal (ter grootte van de zalm) en verdeel er de sinaasappel en tijm over. Leg hier de zalm op. Besprenkel met de olie en bestrooi met zout en peper. Rooster de zalm afhankelijk van de grootte ca. 15-20 minuten in het midden van de oven. Snijd de rest van de kruiden fijn en strooi ze over de zalm, vlak voor het serveren. Serveer met plakken vers gebakken brood.
Zalm met venkel, sinaasappel en verse kruiden met Maison Robert Vic Chardonnay, Ac Limoux blanc of Prestige Chardonnay.
Ingrediënten (voor 4 personen): - 1 groot stuk (+/- 350 g) zalmfilet - 1 venkelknol - 1 sinaasappel - 1 eetlepel fijngesneden verse peterselie - 1 eetlepel fijngesneden verse basilicum - 1 eetlepel fijn gesneden verse dille - 1 eetlepel fijngesneden verse bieslook - 1 eetlepel fijngesneden tijm - 1 eetlepel olijfolie Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verwijder de onderkant en stengels van de venkelknollen, halveer de knollen en snijd in plakken van een halve centimeter. Snijd de sinaasappel ook in plakken van een halve centimeter. Verdeel de stukken venkel over de lengte van de ovenschaal (ter grootte van de zalm) en verdeel er de sinaasappel en tijm over. Leg hier de zalm op. Besprenkel met de olie en bestrooi met zout en peper. Rooster de zalm afhankelijk van de grootte ca. 15-20 minuten in het midden van de oven. Snijd de rest van de kruiden fijn en strooi ze over de zalm, vlak voor het serveren. Serveer met plakken vers gebakken brood.
Les Domaines Robert Vic is gekocht in 1905 en ligt in de Languedoc in Frankrijk. Voor eigenaren Jerôme en zijn vrouw Aurélie Vic is het elk jaar opnieuw een flinke uitdaging om weer een gezonde oogst binnen te halen van de wijngaarden. De wijngaarden hebben namelijk een totale oppervlakte van ruim 250 hectare en zijn zeer divers door de verschillende bodemstructuren en microklimaten. In mei 2018 hebben Allard en Jacqueline  een bezoek mogen brengen aan dit wijnhuis en mede door hun wens een houtgerijpte chardonnay toe te voegen aan het assortiment, is de Vic “Prestige” naar Nederland gekomen. Deze wijn is een selectie van druiven van de allerbeste percelen en die, als toegift, nog enkele maanden verder rijpen op eikenhouten vaten. Verkrijgbaar in shiraz en chardonnay!


COCKTAIL & MIX
HET WIJNETIKET, DE HANDLEIDING VAN WIJN
Wijnetiketten zijn dé bron van informatie (bij het kiezen) van een fles wijn. Een Babylonisch cirkelvormige zegel van 6000 jaar oud is het oudste wijnetiket dat ooit is gevonden. De zegel werd gebruikt om een amfora, een kruik met wijn, te labelen. Omdat wijn tot de 20ste eeuw werd wijn vervoerd in vaten was er weinig reden tot etikettering, omdat de wijn rechtstreeks vanuit het vat in een karaf of glas werd geschonken. Tegenwoordig  is er een Europese regelgeving die gedetailleerd voorschrijft welke informatie een wijnetiket moet bevatten. Wettelijk moet er een etiket op de wijnfles worden aangebracht waar op simpele wijze belangrijke informatie over de wijn op staat. De informatie van het classificatiesysteem is vrij in te delen en is niet in alle landen hetzelfde. In sommige landen wordt een indeling gemaakt naar streken en gebieden, maar het kan ook zo zijn dat het oogstjaar van de wijn als classificatie wordt gebruikt. Buiten een belangrijke verkooptool voor de wijnproducent is het wijnetiket voor de wijndrinker een belangrijke bron van informatie.
COCKTAIL & MIX
ANNEROEL KRUIDENBITTER
Het dorp Annen en Slijterij Pinotage hebben samen een eigen kruidenbitter: Anner Oel. Hoewel de drank landelijke bekendheid kent, wordt het exclusief verkocht bij Slijterij Pinotage. Kruidenbitter is een mengsel van kruiden dat wordt getrokken in jenever of brandewijn. Omdat de drank minder dan 100 gram suiker per liter bevat heet het een bitter. Was dat meer, dan zou het geen kruidenbitter maar -likeur heten. Anner Oel is gemaakt volgens ambachtelijk recept op basis van maar liefst 14 verschillende soorten kruiden, heeft een alcoholpercentage van 30 procent en is zacht en vriendelijk van smaak. De naam van het drankje is er één met historie. In Drenthe kennen veel dorpen bijnamen, waarvan sommige schimpnamen, voor hun inwoners. De inwoners van Annen worden van oudsher Anner Oelen genoemd, de betekenis ervan wordt verschillend uitgelegd. In het Woordenboek van de Drentse Dialecten van Dr. G.H. Kocks staan meerdere vertalingen van het woord oel: uil, vlinder, mop, mislukking of dom persoon. Ook staat er een uitdrukking in, die vroeger in Eext werd gebruikt: "Aj eein in Annen hellig hebben wilt, moej mor rooupen van Anner oel." Toch schamen de Anner Oelen zich niet voor hun bijnaam. Integendeel zelfs. Inwoners van Annen zijn trots een Anner Oel te zijn. Zij zijn van mening dat oel staat voor uil. Uilen worden sinds jaar en dag gezien als symbool van wijsheid. Was er dan misschien een wijs persoon in de geschiedenis van Annen waar de dorpsbewoners hun bijnaam aan danken? Hier deed Marianne Mulders-Zonneveld van Annen Toen, de Historische Vereniging van Annen, onderzoek naar. Zij ontdekte dat naast de verklaring van Anner Oelen als wijze uilen, er nog een heel andere verklaring mogelijk is. Het woord oele zou kunnen komen van het oude Germaanse woord ûle. Volgens Mulders-Zonneveld verwijst ûle naar een bepaald type moerasgebied. Ook in het Woordenboek van de Drentse dialecten staat dat in Oost-Drenthe met 'oele' veengebieden werden bedoeld. En laat Annen nou heel toevallig naast een moerasgebied liggen, genaamd het Annermoeras. Kan het zo zijn dat de Anner Oelen hun naam danken aan dit stuk grond? "Dit lijkt mij een veel logischere verklaring, omdat uilen normaliter niet veel voorkomen in moerassen", zegt Mulders-Zonneveld. "Wij danken onze bijnaam hoogstwaarschijnlijk dus aan ons Annermoeras."(bron: RTV Drenthe en Annen Toen, historische vereniging Annen)


Inwoners van Annen zijn trots een 'Anner Oel' te zijn. Het dier staat symbool in de dorpsvlag en op het etiket van onze kruidenbitter.


BIER & SPIJS
BIER & SPIJS
BIER & SPIJS


Ingrediënten (voorpersonen): -1 kleine pompoen, geschild en in stukken -1 flespompoen, geschild en in stukken -2 eetlepels olijfolie -2 sjalotten, fijngesnipperd -1 ui fijngesnipperd -500 gram risottorijst -100 ml witte wijn -1 liter groentebouillon -50 ml ongezoete slagroom -100 gram geraspte oude kaas -handje koriander, fijngesneden
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Kook de stukken gewone pompoen gaar in een laagje kokend water. Giet af en pureer tot een gladde crème. Houd warm. Meng een eetlepel olijfolie door de stukken flespompoen en rooster ongeveer 25 minuten gaar in de oven. Maak intussen de risotto: verhit de rest van de olijfolie in een ruime pan en fruit de sjalotten en ui glazig. Roer er de risottorijst door en blijf roeren tot de rijst zeer heet is en de korrels glanzen. Blus af met witte wijn en blijf rustig roeren terwijl het vocht wordt opgenomen door de rijst. Voeg daarna al roerend een flinke scheut bouillon toe en daarna steeds de volgende scheut bouillon als de vorige helemaal is opgenomen, net zolang tot de rijst gaar is, maar nog net een beetje bite in de kern heeft. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Misschien heb je niet alle bouillon nodig. Roer de room en de geraspte kaas door de risotto. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de risotto met de pompoen crème en stukjes geroosterde pompoen en bestrooi met koriander. De zachte fruitigheid in de Maallust Tripel legt de nadruk op de ronde smaaktonen van de risotto en de zoete, fruitige smaak van de verschillende bereidingen van pompoen. Ook Pinotage's eigen TripelOel met een frisse smaak en een hint van koriander is een echte aanrader bij dit gerecht. De TripelOel is een verfijnd brouwsel van Jan Abbingh van de Wildervanker Brouwerij. In samenwerking met deze kleine, lokale brouwerij bracht Slijterij Pinotage al meerdere eigen bieren uit.
    
Risotto met pompen met Maallust tripel of TripelOel
Risotto met pompoen met Maallust tripel of TripelOel


Alsjeblieft, een dankjewel! Een woord van dank voor onze familie, vrienden, klanten, leveranciers, collega's, samenwerkingspartners en iedereen die heeft bijgedragen aan het werkelijkheid maken van onze droom , Slijterij Pinotage.  De afgelopen 10 jaar zijn voorbij gevlogen en maken nieuwsgierig naar wat ons nog wacht.  Allard & Jacqueline Slijterij Pinotage Zuidlaarderweg 87 9468 AD Annen 0592-272813 info@slijterijpinotage.nl www.slijterijpinotage.nl 
Alsjeblieft een dankjewel!
Dit magazine is een productie van
SPEMM Business Support - Annen (www.spemm.wordpress.com)