Rouwen
Goudsmid Margriet


______________


Inhoud
Verlies, emotie, herinnering
Raak
Dierbaar
Mijn verhaal
Herinneringssieraden
Colofon
Dit magazine is gemaakt door Make a Zine met dank aan; Magriet Burger- Schouten Maurits van Hout Anouk van der Veen Klaske Halmingh - SPEMM
Hun verhaal
Dit wilt u weten
Wanneer een dierbare overlijdt laat dit een enorme leegte achter en zijn het herinneringen waarin diegene blijft voortbestaan. En zolang je diegene nog herinnert, zal hij nooit helemaal verdwenen zijn. Met het symboliseren of herdenken van een dierbare in een sieraad, zijn sommige herinneringen tastbaar te maken.  Een verhaal vertellen met sieraden, het is de passie van Goudsmid Margriet. Úw verhaal, het verhaal van de overleden dierbare vertalen naar een sieraad dat van onschatbare waarde is voor de drager. Handgemaakte, unieke ontwerpen, of juist het vermaken van bestaande sieraden van een dierbare (met behoud van bijvoorbeeld de inscriptie, zetting(en) en andere ornamenten) zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die Goudsmid Margriet biedt.  Omdat iedereen het verlies van een dierbare op zijn of haar persoonlijke manier beleeft, zijn de sieraden van Goudsmid Margriet dat ook. Naast herinnerings-, vingerafdruk- en assieraden, die laatste kunt u eventueel ook online bestellen via www.margrietjewels.com, kan worden gekozen voor een geheel nieuw stuk. Vervaardigd naar eigen ontwerp, ambachtelijk gesmeed van nieuw of gedragen goud, uit het atelier én de handen van Meester Goudsmid Margriet. Het prachtig gestileerde atelier is gevestigd in het Drentse veendorp Annen; maak gerust een afspraak of ga voor een eerste indruk naar de website: www.goudsmidmargriet.com. Naast herinnerings- en assieraden heeft het atelier van Margriet meer prachtige en tijdloze collecties te bieden. Denkt u aan geboortesieraden, relatie- en trouwringen en adembenemende eigen creaties.    
“Tot ziens in mijn webshop! Wilt u kennismaken?   Maak gerust een afspraak om langs te komen in mijn atelier!”
Meester Goudsmid Margriet
 
 
Verlies, emotie en herinnering


Het gedicht prijkt in mijn atelier en raakt mij diep. Het raakt mij diep, omdat het de perfecte benadering is van mijn werk. Een reflectie van het proces; het beleven van de emoties en gevoelens die in tastbare herinneringen resulteren.  Monique Goemans schreef het op mijn  verzoek. Wanneer je zulke treffende gedichten kunt maken van ‘slechts’ losse woorden, heet dat kunst.  
“Ik ben Monique bijzónder dankbaar!”
            ​
Raak
“Edelstenen zijn een waardevolle toevoeging voor een sieraad, ze lijken bepaalde karaktereigenschappen zelfs te kunnen onderschrijven." Asring GEM, uit de collectie van Margriet Jewels.


"Dinsdagmiddag in mijn atelier. Het is een prachtige nazomer dag, de zon schijnt, de hemel is helder blauw. Ik werk aan een gouden ring, een ontwerp waarbij ik uit twee trouwringen er éen maak; een herinnering aan een overleden partner. Ik ben gek van het ontwerp; het is er een met een korenaar passend bij het beroep dat hij in verleden uitoefende namelijk akkerbouwer. Het verhaal achter sieraden, de symboliek waarin en waarmee een herinnering draagbaar wordt gemaakt, dát maakt het werken in mijn atelier tot het mooiste wat ik me kan bedenken. In de bijna 30 jaar dat ik werkzaam ben als Goudsmid heb ik een bijzondere passie ontwikkeld voor herinneringssieraden, het verhaal en de mens erachter. Knoet, onze Duitse Herder, merkt plots de postbode op. Ik sta op van achter mijn werkbank en verlaat kort mijn atelier om een pakje aan te nemen. Het is een zorgvuldig gesloten enveloppe. Ik open het voorzichtig en vind erin een postkaart. Een ogenschijnlijk eenvoudige postkaart, met een zakje eraan bevestigd. De boodschap op het kaartje geschreven bezorgt mij kippenvel. Een deel van deze boodschap luidt; ‘Ze is waarschijnlijk nog nooit zo noordelijk in Nederland geweest’. Aan de kaart zit een geseald zakje bevestigd met daarin de as van haar moeder. Om haar moeder altijd bij zich te kunnen blijven dragen, koos de opdrachtgever voor de serie ‘OMARMING’ uit mijn webwinkel als basis voor een speciale ring, een waardevol sieraad in de breedste zin van het woord. De as wordt verwerkt in het hart van de zilveren ring, waarbij twee armen het hart lijken te omsluiten. Ik verheug me erop ermee te kunnen starten. Ik ga, met het kaartje nog mijn de hand, aan de lange tafel zitten. Terwijl ik Knoet een aai over zijn stoere kop geef, geniet ik van een kop thee en van het dorpse uitzicht dat ik heb vanuit mijn atelier voordat ik weer aanschuif achter mijn werkbank."Blog van Margriet, oktober 2018
Zilveren asring omarming
Dierbaar
Wanneer u ervoor kiest een sieraad in het atelier te laten (ver)maken, nodig ik u uit voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Onder het genot van een kop koffie of thee starten we samen het vaak emotionele proces; de reis die het verhaal van of bij een verloren dierbare vertelt. Bij het concreet maken van uw ideeën en wensen, is uw verhaal erg belangrijk voor mij als persoon en in mijn werk. Samen bepalen we uit de aarde waar de hemel is, waarna we het proces vervolgen in de richting van het ontwerpen en het zorgvuldig vervaardigen van het sieraad van uw keuze. Naast een geheel ontworpen en op ambachtelijke wijze gesmeed herinneringssieraad uit het atelier, kunt u ervoor kiezen een sieraad uit de webshop te gebruiken als basis. In de webshop vindt u een online collectie sieraden, zorgvuldig geselecteerd, vervaardigd en samengesteld door Goudsmid Margriet. Handgemaakte, unieke en betaalbare sieraden met de hoogwaardige kwaliteit van Meester Goudsmid Margriet, onder de naam Margriet Jewels. De ervaring en het vakmanschap waarmee Margriet uw ideeën en wensen uitwerkt zorgen voor een bijzonder eindresultaat. De alchemie zit hem in het vormgeven. Stap voor stap wordt deze fase door middel van foto’s vastgelegd. Dit zorgt ervoor dat u nauw betrokken kunt zijn bij het proces en tevens maakt dit het volgen van uw sieraad, ook op afstand, mogelijk. Uiteraard bent u van harte welkom om te komen kijken, passen en voelen tijdens de productiefase. Om u alle tijd en gelegenheid te kunnen bieden, vraagt Goudsmid Margriet u hiervoor een afspraak te maken met het atelier. Het gehele proces kan, vanaf de kennismaking tot aan het moment waarop het sieraad áf is, variëren van 2 tot 6 weken afhankelijk van het door u gekozen ontwerp en sieraad. Wanneer het eindresultaat af is, bewonderd en opgehaald mag worden, ontvangt u hiervoor een persoonlijke uitnodiging. De onthulling en overhandiging van het herinneringssieraad kan een emotionele laatste stap in het proces zijn. Emotioneel voor mijzelf, als maker van het stuk, maar te meer voor de drager van een bijzónder betekenisvol sieraad.     


 “Margriet moet met haar handen gaan werken” Al vroeg werd kristalhelder dat mijn ambities niet lagen in de schoolboeken, maar bij de vakken waarin ik mijn creativiteit kon ontwikkelen. Na de lagere school bezocht ik de MAVO waarna ik, op advies van mijn klassenleraar, een bezoek bracht aan de opleiding voor edelsmeden in Schoonhoven in mijn zoektocht naar een passende vervolgopleiding. Onder de indruk van het ambacht en de prachtige sieraden die met de hand werden vervaardigd wist ik zéker; dit is wat ik wil! Hoewel ik het hem nooit persoonlijk heb kunnen zeggen ben ik de beste man nog dagelijks dankbaar voor zijn scherpziende blik, toen.
Mijn verhaal


Na zes jaar waarin ik het ambacht leerde, verliet ik op 19 jarige leeftijd de opleiding, mét diploma en als Meester Goudsmid. Wat was ik trots! Ik ging aan de slag bij Zilverstad, een zilverfabriek, en later bij Hofleverancier Niekerk waar ik heb gewerkt als zilver- en later goudsmid. Bij Niekerk heb ik het geluk gehad samen te mogen werken met uiterst getalenteerde, voor mij als persoon bijzonder waardevolle collega’s. Het bedrijf gaf me veel ruimte mijzelf te ontwikkelen en ervaring op te doen. Het ‘persoonlijke’, vooral het contact met klanten is wat ik er miste. Ik besloot op een gegeven moment dat ik de rest van mijn leven niet op déze manier achter mijn werkbank zou doorbrengen.   Ik was ambitieus, maar erg jong. Ik besloot dat het goed zou zijn meer van de wereld te zien en mijn eigen stijl te gaan ontdekken. Ik bleef goudsmeden, maar combineerde dat met andere werkzaamheden om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Van medewerker op een Rijncruiseschip tot fotolaborant, van secretaresse tot eigenaresse van een campingwinkel; ik pakte alles aan. Ik genoot van die tijd, maar meer nog genoot ik van de opdrachten in het atelier. Geleidelijk aan werden ook mijn eigen ontwerpen en creaties meer en meer opgemerkt door het publiek, wat resulteerde in een toenemende vraag om stukken uit mijn hand. Mijn eigen atelier kreeg steeds meer vorm. In 2019 ben ik 30 jaar Goudsmid, sinds 2008 heb ik mijn eigen atelier en sinds 2016 draait ook de webwinkel, Margrietjewels.com; een fijne aanvulling op mijn atelier. Mijn man Erno en ik kregen twee kinderen en verhuisden in 2003 vanuit het drukke westen naar het veel rustiger noorden om onze kinderen ‘buiten’ te kunnen laten opgroeien in plaats van in portieken en op binnenplaatsen. Na een aantal jaren in Noordbroek (Gr.), verhuisden wij in 2018 naar het Drentse Annen waar een atelier aan huis kon worden gerealiseerd waar niet alleen ik, maar elke Goudsmid van droomt.  In mijn carrière heb ik een bijzondere interesse ontwikkeld voor het vervaardigen van herinneringssieraden. De intense samenwerking met mijn opdrachtgevers, de bijzondere manier waarop mijn klanten mij toelaten in hun leven, hun eigen levensverhaal of dat van een dierbare, raken mij diep. Een verhaal vertellen met sieraden, is mijn passie. Van persoonlijke wens naar een prachtig sieraad, ik ervaar het als een eer het uit mijn handen voor u te mogen maken!   Handgemaakte, unieke ontwerpen, of juist het vermaken van bestaande sieraden van een dierbare zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die Goudsmid Margriet u biedt. Kennismaken? Bezoek de open atelierdagen of maak een afspraak  om langs te komen in mijn atelier!


“Naast een passie voor goudsmeden, heb ik een bijzondere interesse voor het vervaardigen van herinneringssieraden. Het kunnen vertalen van verhalen en herinneringen naar sieraden, het ondersteunen in een proces van rouwen en missen.”
Herinnering
Sieraden van grote betekenis voor de drager, die herinneren aan mensen, dieren en speciale gebeurtenissen.
Afgestemd op uw persoonlijke wensen en ideeën biedt het atelier van Goudsmid Margriet tal van mogelijkheden. De verwerking van bijvoorbeeld (half)edelstenen, haar, tanden of as van de overleden dierbare zijn er slechts een paar.


Gedragen Goud
Naast het vervaardigen uit nieuwe materialen bestaat de mogelijkheid tot het smeden van een herinneringssieraad uit gedragen, ‘oud goud’. Vermaken, maar ook het omsmelten tot een (ver)nieuw(d) ontwerp zijn mogelijk, een optie waarvoor graag en veel gekozen wordt. Met behoud van de originele inscriptie zetting(en) en andere ornamenten wordt een oud sieraad nieuw leven ingeblazen. 


Vingerafdrukken kunnen in het atelier van Goudsmid Margriet worden vereeuwigd in prachtige sieraden. Alle lijntjes, puntjes en unieke eigenschappen van de afdruk worden gedigitaliseerd en door middel van laserbewerking kan de vingerafdruk heel exact worden weergegeven in- of op een sieraad. Deze techniek maakt bovendien dat de afdruk, die van een uitzonderlijk hoge kwaliteit is, vaker te gebruiken is.  Het bewaren van de vingerafdrukken van een overledene is steeds gebruikelijker. U kunt uw uitvaartbegeleider hiernaar vragen, hem of haar hiertoe verzoeken. Met behulp van het IVS-systeem zou u dit ook zelf kunnen verzorgen, deze is verkrijgbaar in mijn webshop: margrietjewels.com.
Vingerafdrukken


 Assieraden
Bij assieraden wordt een kleine hoeveelheid as, geheel of half zichtbaar geplaatst in het door u gekozen ontwerp. Een hanger, een ring, een armband waarbij de as, een bijzonder moment tijdens de vervaardiging van het sieraad, desgewenst in uw aanwezigheid kan worden geplaatst. 


Zeldzaam


Edelstenen beschikken over krachtige, bijzondere en diepe eigenschappen. Eigenschappen die het karakter van een overleden dierbare lijken te kunnen onderschrijven, omdat ze sterke overeenkomsten kunnen hebben. Uniek en zuiver, zich kenmerkend door hun schoonheid, puurheid en  zeldzaamheid. Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, geslepen in verschillende facetten waarmee de unieke eigenschappen van de steen nóg meer worden benadrukt.  (Half)edelstenen voegen in de breedste zin van het woord iets toe aan een sieraad. Het is een manier om een speciale betekenis, dimensie en waarde toe te voegen aan uw (herinnerings)sieraad. Het verwerken van de edelstenen diamant, smaragd , saffier, toermalijn en tanzaniet zijn slechts een aantal van de mogelijkheden die het atelier u biedt, net als het gebruik van de halfedelstenen granaat, bloedkoraal, agaat, onyx, amethist, citrien en peridot. Een deel van de collectie met (half)edelstenen vindt u in de portfolio op de website van Goudsmid Margriet. Uiteraard bent u van harte welkom in mijn atelier om meer van mijn werk te zien.


“In 1965/1966 had ik een lieve en leuke kleuterjuf. Door omstandigheden kwam zij geregeld bij ons thuis. Het contact groeide uit tot een warme vriendschap die bleef, ook nadat ik de kleuterschool had verlaten. Mijn kleuterjuf kon boeiend vertellen, ik hing als kind aan haar lippen wanneer zij sprak. We hebben altijd contact gehouden, ook na mijn moeders dood in 1996.  Mijn juf werd ouder. Ze ging gebukt onder lichamelijke problemen, maar haar geest bleef goed. Zij betekende heel veel voor mij en ik zocht haar zoveel als mogelijk op. Ze was als familie voor me, net als háar familie, die ik aanvankelijk slechts kende uit haar verhalen. In 2014 stierf zij op hoge leeftijd. Ik mis haar maar heb er ook vrede mee. Zij wilde en kon niet verder, ‘het was mooi geweest’. Er is niets meer van haar achtergebleven op aarde. Geen graf, geen urn, geen enkele herinnering. Dat was haar wens en dat respecteer ik. In november 2014 ontving ik een aangetekende brief. Zij liet mij een deel van haar erfenis na. Hoewel ik dat graag had gewild, kan ik haar hiervoor nooit bedanken. Dit schrijven en de trots waarmee ik de door Margriet vervaardigde ring draag, is als het ware mijn bedankje aan haar. Ik draag een prachtige ring, met haar naam in zelfs haar eigen handschrift aan de binnenkant! Dank ook aan jou Margriet, jouw vakmanschap heeft mij een heel blij mens gemaakt!”
Hun verhaalWit en roodgouden damesring met een blauwe peervormige diamant


“Een prachtig aandenken aan mijn allerliefste Joop die op 12 juli 2016 overleed. Na een zware traject van ziek zijn en behandelingen moest Joop revalideren, omdat door alle zware medicatie zijn lichaam zodanig geleden had dat lopen zeer moeizaam ging. Na 2 maanden revalidatie, wat aanvankelijk goed leek te gaan, werd Joop plotseling erg ziek en ging achteruit. Joop moest met spoed  worden opgenomen in het ziekenhuis. Na onderzoek bleek al snel dat Joop een ernstige bacterie had opgelopen, de zogenaamde E-colibacterie, die voor patiënten met een zwakke weerstand levensbedreigend is. Binnen drie dagen is Joop overleden, mijn wereld stortte in.  In de zware periode die daarop volgde hoorde ik dat er in Noordbroek een Goudsmid gevestigd is die zich toelegt op herinneringssieraden: Goudsmid Margriet. Ik besloot een afspraak te maken en heb Margriet leren kennen als een geweldige creatieve, aardige en lieve vrouw die werkelijk prachtige ontwerpen maakt. Haar betrokkenheid heb ik als zeer bijzonder ervaren.  Ze heeft heel veel voor mij betekend. Ze heeft alle tijd genomen mij te vertellen wat zij zoal kan maken aan de hand van vele voorbeelden en schetsen die ze probleemloos “uit haar pols schudt” en op papier zet. Omdat ik graag een as-sieraad wilde, heb ik gekozen voor een prachtige asring en stervormige hanger van witgoud waarin naast as ook haar is verwerkt. Ik ben ontzettend blij met deze bijzondere ring en hanger, ik draag beide dagelijks. Het geeft mij een gevoel van rust, Joop is op deze wijze steeds heel dichtbij.”
Witgouden damesring met de as van haar man 


Graag licht ik u mijn manier van werken, het ambacht en vakmanschap van een Goudsmid nog iets nader toe. Ik vind het belangrijk u volledig en juist te informeren, te meer omdat er over het vak en bepaalde specifieke aspecten veel níet bekend is bij het publiek, mijn clientèle.   Onderstaand ziet u mijn meesterteken en het gehalteteken van 14 karaats goud.
Dit wilt u weten


Waarborg  In Nederland kennen we de waarborgwet, in deze wet staat omschreven waar verkopers van goud, zilver en platina zich aan moeten houden en hoe zij te werk moeten gaan. Een voorbeeld hiervan is dat producten van echt goud gescheiden gepresenteerd moeten worden van op goud lijkende voorwerpen, evenals zilver en platina. Zo mag men een sieraad pas van goud noemen als meer dan de helft van het sieraad uit puur goud bestaat. De Nederlandse norm hiervoor is 14 karaat.  In al mijn sieraden vindt u mijn meesterteken en het gehalteteken terug, hiervoor bied ik de vervaardigde sieraden aan aan de waarborg. Bij de waarborg worden ze gecontroleerd op het goudgehalte en wordt mijn meesterteken erin geslagen evenals het gehalteteken. Zo zijn mijn klanten ervan verzekerd dat het sieraad aan alle eisen en echtheid voldoet.
Goudprijs Over de prijs van goud bestaan veel misverstanden, zo wordt er bijvoorbeeld wel eens beweerd dat goud in Duitsland goedkoper zou zijn dan in Nederland, dit is echter niet het geval. De goudprijs is overal ter wereld hetzelfde. Het is namelijk de gebruikte hoeveelheid puur goud die de waarde van het sieraad bepaalt, deze wordt aangegeven door een zogenaamd gehalteteken.
Bovenstaande is te herkennen aan de volgende tekens;


“De intense samenwerking met mijn opdrachtgevers,  de bijzondere manier waarop mijn klanten mij toelaten in hun leven, hun eigen levensverhaal of dat van een dierbare, raken mij diep.”


Edelstenen Margriet heeft ook een grote passie voor edelstenen. In het ambacht goudsmeden perfect te combineren! Edelstenen zijn er in verschillende groottes, kleuren en hardheid. Bij Goudsmid Margriet kunt u alle soorten en maten (half)edelstenen kopen. Margriet adviseert u graag over de mogelijkheden. De kwaliteit van edelstenen worden bepaald door de 4 C’s – de slijpvorm (cut) – de kleur (colour) – de zuiverheid (clarity) – het karaatgewicht (caratweight).Diamant             De diamant is de koning onder de edelstenen. Dit wonder van de natuur staat voor klasse, stijl en kwaliteit. Diamant is het hardste materiaal wat er bestaat op de aarde. De hardheid word aangegeven in het tabel van de hardheid van Mohs. Diamant staat op plaats 10 en gips op plaats 1. Bij Goudsmid Margriet kunt u kiezen voor gekleurde diamanten. Prachtig te combineren!SlijpvormenNatuurlijk zou het geweldig zijn als men edelstenen zo uit de grond meteen kon dragen, maar zo werkt het helaas meestal niet. Het nog onbewerkte materiaal wanneer het net uit de aarde komt, noemt men ‘ruwe kristallen’ of ‘ruwe edelstenen’ en dit is zeer toepasselijk want dit materiaal kan er best ruw uitzien!  De edelsteenslijper is een ambachtsman/vrouw, deze slijpt de ruwe kristallen die al duizenden jaren bestaan en transformeert ze in oogverblindende edelstenen. Het is de kunst om een edelsteen een bepaalde vorm te geven waarbij zijn glans, kleur en schittering ontsloten worden.   Briljant is de naam van de meest voorkomende slijpvorm van (half)edelstenen. Iets wat vaak word verward. Men denkt vaak dat briljant een diamant is. Hieronder ziet u de meest voorkomende slijpvormen.
                           


Goudsmid Margriet 0592- 21 30 25 ​ Markeweg 12 9468 BN Annen ​ Margriet Burger-Schouten 06- 54 77 57 67
Info@goudsmidmargriet.com www.goudsmidmargriet.com www.margrietjewels.com  Margriet   Jewels   is een onderdeel van  Goudsmid Margriet   en is aangesloten bij  VGZ en is een Erkend Ambachtelijke Onderneming